Dansk Planteværn: ØL-kampagne fremmer frygt for fødevarer

Øko-kampagne fremmer frygt for fødevarer
Det er ikke i overensstemmelse med myndighedernes vurderinger, når Økologisk Landsforening i ny EU-støttet kampagne vil have forbrugerne til at ’styre’ uden om konventionelle produkter. Hos Dansk Planteværn mener man, at kampagnen fremmer frygten for gode og sunde fødevarer.

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer, at ’sprøjterester’ i danske fødevarer ikke udgør et problem for sundheden. I den seneste vurdering fra DTU Fødevareinstituttet fra 1. kvartal 2017 gøres det helt klart, med den følgende konklusion: ’Resultaterne af den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet fra 1. kvartal 2017 viser, at ingen af de påviste sprøjterester udgør en sundhedsmæssig risiko.’

Sundhedsmyndighedernes vurdering til trods, så har Økologisk Landsforening i sin kampagne ’Ren Madglæde – Økologi’, der ifølge en pressemeddelelse fra foreningen fra den 11. september skal ’hjælpe danskerne udenom sprøjtegifte’, netop fokus på, at rester af pesticider i dansk mad er skadelig. Her benyttes netop tal fra DTU Fødevareinstituttets undersøgelser til blandt andet at fortælle danskerne, at der er ’sprøjtegifte i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager’.

Hos Dansk Planteværn mener kommunikationschef Jakob Tilma, at budskabet i Økologisk Landsforenings kampagne til 25 mio. kroner medvirker til at skabe frygt blandt forbrugerne i Danmark.

-At Økologisk Landsforening vælger at betegne planteværnsløsninger som ’gift’ er desværre med til at fremme frygten for gode og sunde fødevarer. I Dansk Planteværn er vi af den holdning, at det er de danske myndigheder, der skal vurdere om fødevaresikkerheden er i orden, siger Jakob Tilma.

Samtidig mener Jakob Tilma, at det er problematisk, at danskerne tilsyneladende ikke er vidende om, at sundhedsmyndighederne ikke anser niveauet af pesticidrester i danske fødevarer som værende et problem.

-Ifølge undersøgelsen fra Økologisk Landbsforening har 41 procent af de adspurgte danskere svært ved at gennemskue, hvad ’sprøjtegifte’ i maden har af betydning for helbredet, og det er da et problem, at myndighedernes klare tilkendegivelser om, at der ikke er sundhedsfare forbundet med brugen af planteværnsmidler i EU, ikke er nået frem til hr. og fru Danmark.

Pesticider benyttes også i økologien
’De økologiske producenter bruger ikke sprøjtegifte i markerne’, lyder et andet postulat i Økologisk Landsforenings kampagne, og det er en uheldig og misvisende udmelding, lyder det fra Dansk Planteværn, og ikke blot fordi Økologisk Landsforening konsekvent kalder planteværnsløsninger for ’gift’.

- Blandt Dansk Planteværns medlemmer har vi produkter godkendt til brug i både den konventionelle og den økologisk produktion, og det er skadeligt for debatten, når det påstås, at økologi er lig med ingen sprøjtemidler, da økologer rent faktisk gerne må benytte naturlige sprøjtemidler, fortæller Jakob Tilma.

-Kampagnen er desværre med til at forvrænge billedet af brugen af planteværnsmidler – ikke mindst i Danmark. ØL skriver selv på sin hjemmeside om ’sprøjtemidler i økologien’, og det vil klæde ØL, at også den økologiske brug af planteværnsmidler bliver beskrevet. For naturligvis vil alle fødevareproducenter arbejde for at undgå madspild, og det sikres blandt andet ved brug af planteværn, siger Jakob Tilma og fortsætter.

-Af Økologivejledningen fremgår det, at økologiske fødevareproducenter kan benytte plantebeskyttelsesmidler, og sker det i overensstemmelse med myndighedernes vejledninger, så kan det ske uden fare for natur, sundhed og miljø – det samme er selvfølgelig også gældende for brugen af de godkendte midler, der ikke må benyttes i økologien.

Af JTI

 

  Klik her for at læse 'Pesticidrester i kosten 1. kvartal 2017' fra DTU Fødevareinstituttet