Hvordan doserer vi bånd- og pletsprøjtning nu og i fremtiden? Wokshop 2. juni i samarbejde med Nordic Sugar, Aarhus Universitet og SEGES Innovation på AU Flakkebjerg i Slagelse.
Læs mere
Hvordan doserer vi bånd- og pletsprøjtning nu og i fremtiden? Wokshop 2. juni i samarbejde med Nordic Sugar, Aarhus Universitet og SEGES Innovation på AU Flakkebjerg i Slagelse.
Læs mereStyrket samarbejde i branchen og mere innovation i landbruget var blandt drøftelserne ved Dansk Planteværns generalforsamling 30. marts 2022. Bestyrelsesformand Robert Racz (BASF) kunne byde virksomheden UPL velkommen som nyt medlem, hvor Regionschef Rolf Snekkerup er indtrådt i foreningens bestyrelse fra 2022.
Læs mereLandbrugets arbejde med IPM er vigtig i forhold til sundhed og miljø og det er desuden med til at modvirke, at skadedyr og ukrudt udvikler resistens overfor de anvendte pesticider.
Læs mereRegeringen har netop indgået aftale om Sprøjtemiddelstrategi 2022-2026, der fokuserer på miljø, pesticidbelastning og beskyttelse af grundvandet.
Læs mereNår vi fylder indkøbskurvene med frugt og grønt, kan vi både lægge danske æbler og agurker fra Tyskland på rullebåndet med god samvittighed. Europæiske fødevarer indeholder nemlig langt færre rester af sprøjtemidler end fødevarer fra lande udenfor Europa. Det er konklusionen på Fødevarestyrelsens nye rapport om pesticidrester i fødevarer fra EU-lande i sammenligning med tilsvarende fra andre lande.
Læs mereMiljøstyrelsens bekæmpelsesmiddelstatistik for 2020 viser, at belastningen fra pesticidanvendelsen er meget lav, hvilket bl.a. skyldes de store mængder nedbør i efteråret 2019, der gjorde det svært for landbruget at så vinterafgrøder. En grund er desuden landbrugets anvendelse af nye midler med en markant lavere miljø- og sundhedsbelastning end tidligere. De nye midler substituerer de mere belastende midler, der bliver udfaset.
Læs mereDR-udsendelsen ”Byen med det giftige vand” belyser meget fint, hvor kompleks beskyttelsen af vores drikkevand er - for i Krogsbølle har myndighederne konkluderet, at vandet ikke er giftigt og alligevel står det lokale vandværk overfor at skulle foretage en stor investering for at etablere en ny boring.
Læs mereVi ønsker alle en glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår.
Læs mereAl menneskelig aktivitet sætter spor på jordoverfladen, og kan potentielt forstyrre vandmiljøet og påvirke drikkevandet. Årsagerne hertil er mange og Miljøstyrelsen har netop lanceret en ny strategi, der skal være med til at afklare hvorfra stofferne stammer, så passende foranstaltninger kan blive iværksat.
Læs mereDanske Vandværker, Dansk Planteværn, Økologisk Landsforening og fagforeningen JA har 18. november afholdt den fælles konference ”Fremtidens drikkevandsbeskyttelse” på Christiansborg.
Læs mereIfølge GEUS er det især de to stoffer DMS (knap 33 %) og DPC (knap 26 %), der fører til overskridelser. Det er midler, der ikke længere bliver anvendt i dansk landbrug.
Læs mereSEGES har gennemført et Naturtjek på Dansk Planteværns demonstrationsarealer på Ryegaard Gods. Gennemgangen af bl.a. marker, blomsterstriber og stendiger er for at vurdere igangværende initiativer, der gavner biodiversiteten, og anbefale yderligere tiltag, der kan styrke naturen endnu mere.
Læs mere"Vis mig dit sprøjtevindue" er en fotokonkurrence blandt landmænd, der bl.a. sætter fokus på reduceret jordbearbejdning (IPM). Konkurrencen var et samarbejde med SEGES og Mark Plus og fandt sted over sommeren.
Læs mereForeningen har indgået et samarbejde med Tænketanken Frej for at sætte fokus på landbrugets udfordringer med at nedbringe brugen af pesticider og samtidig producere høje udbytter. Yderligere partnere i dette samarbejde er Syngenta, Chr. Hansen, DLG, KMC, Agrovi og Plant Biological Network.
Læs merePå baggrund af udtræk fra Jupiter hævder Danmarks Naturfredningsforening (DN), at 2021 kan blive rekordår for fund af pesticider i drikkevandet, da der fra januar til august i 2021 er fundet pesticidrester i 63,1 procent af de indberettede analyser fra drikkevandsboringer i Danmark. Imidlertid er der i den opgørelse medtaget fund fra tidligere år. Det korrekte tal er derfor ca. 13 procent lavere og fundene er på samme niveau som sidste år. I 12 procent af prøverne er kravværdierne overskredet, men ingen af overskridelserne vedrører stoffer, der anvendes i landbruget i dag.
Læs mere29. september afholdt Dansk Planteværn temadag om IPM-principper til at forebygge udbredelsen af resistens. Dagen blev afholdt på foreningens demonstrationslandbrug Ryegaard i samarbejde med SEGES og Verdens Bedste Fødevarer.
Læs mereDanske Vandværker, Dansk Planteværn, Økologisk Landsforening og fagforeningen JA sætter drikkevandet under lup og inviterer til konferencen ”Fremtidens drikkevandsbeskyttelse” på Christiansborg 18. november 2021. Miljøminister Lea Wermelin deltager, og der vil være faglige indlæg fra bl.a. Miljøstyrelsen, politisk paneldebat samt rig mulighed for at stille spørgsmål.
Læs mereDansk Planteværn bakker op om implementeringen af IPM-principperne, hvor ansvarlig anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, herunder glyphosat, er et vigtigt led. Alle midler bør anvendes så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt.
Læs mereDansk Planteværn inviterer sammen med SEGES og Verdens Bedste Fødevarer til en spændende dag med information, inspiration og netværk omkring principperne for integreret plantebeskyttelse (IPM), som kan være med til at afhjælpe landbrugets stigende udfordring med resistens, herunder resistent græsukrudt.
Læs mereGlyphosat er blevet nævnt som et eksempel på svært nedbrydelige pesticider, men netop glyphosat hører ikke til blandt disse stoffer og udgør ingen trussel for drikkevandet. Det fremgår af GEUS’ grundvandsovervågning.
Læs mere