Dansk Planteværn inviterer COOP på virkelighedstjek

Dansk Planteværn inviterer COOP på virkelighedstjek
Det står skidt til med vidensniveauet hos COOP hvad angår den danske produktion af fødevarer. Det mener formanden for Dansk Planteværn, der nu inviterer Lasse Bolander og COOPS ansatte til at besøge foreningens demofarm for at fjerne flere misforståelser i forbindelse med supermarkedskædens seneste øko-kampagne.

Hos Dansk Planteværn finder man det kritisabelt og helt uacceptabelt, at COOP bruger billeder af gasmasker og sikkerhedsdragter, der normalt forbindes med krig og atomkatastrofer, for at fremme salget af økologiske fødevarer i Danmark, og derfor inviterer foreningens formand Robert Racz nu COOP på et virkelighedstjek.

I et brev fra Robert Racz til bestyrelsesformand i COOP Danmark, Lasse Bolander, kritiserer Dansk Planteværns formand, at COOP Danmark i medlemsbladet Samvirke tegner et billede af konventionelt producerede fødevarer, og den konventionelle fødevareproduktion, der ligger langt fra virkeligheden.  

-Det vi protesterer imod, er, at markedsføre økologiske varer ved at stille spørgsmålstegn ved sikkerheden af konventionelle varer. Det mener vi ikke er korrekt og berettiget, skriver Robert Racz i brevet til COOP Danmarks bestyrelsesformand, hvor han slår fast, at plantebeskyttelsesmidler gennemgår meget omfattende undersøgelser og skal godkendes af myndighederne inden de må markedsføres netop for at sikre at hverken brugere, forbrugere eller miljøet udsættes for uacceptable mængder.

-Hos Dansk Planteværn mener vi, der er plads til både konventionelt og økologisk landbrug, og vi udvikler produkter, der kan hjælpe alle produktionsformer med at dyrke sunde og sikre fødevarer, lyder det fra Robert Racz, der påpeger, at det er vildledning af forbrugerne, når COOP Danmarks blad Samvirke i artiklen ’Pesticider!? Det fik vi også i går’ skriver, at ”Brugen af pesticider er mod de økologiske dyrkningsregler”.

-Dette er ikke korrekt, og udsagnet er med til at vildlede forbrugerne. Det er tilladt at anvende visse pesticider i økologisk landbrug, og det er derfor skadeligt for debatten, når COOP giver indtryk af, at dette ikke er tilfældet, siger Robert Racz, der i brevet fortæller, at de danske landmænd er blandt dem, der benytter færrest plantebeskyttelsesmidler i forbindelse med produktion af fødevarer.

-COOP ser ikke ud til at forstå eller respektere den store omsorg danske landmænd udviser, når de håndterer jorden og miljøet på en bæredygtig måde, samtidig med at de producerer sunde og sikre fødevarer til hele verden, skriver Robert Racz til Lasse Bolander efterfulgt af en opfordring til at komme på virkelighedstjek.

- Dansk Planteværn vil gerne invitere COOP til at besøge planteavlsbruget Ryegaard på Sjælland, hvor der er fokus på en bæredygtig produktion og brug af landbrugsarealet, så COOPs ansatte kan opnå større viden om landbrugets brug af plantebeskyttelse, skriver Dansk Planteværns formand og fortsætter:

-Hos Dansk Planteværn håber vi, at dette kan blive begyndelsen på en mere afbalanceret dialog og mere vidensudveksling, så vi fremover kan undgå billeder af gasmasker, beskyttelsesdragter og en generel nedgørelse af konventionelle fødevarer, når COOP vil fremme salget af økologiske fødevarer.

Dansk Planteværns formand mener, at der er behov for en stærk og bred reaktion fra industrien og landbruget, når COOP vælger at portrættere det konventionelle danske landbrug, som det gøres i den seneste kampagne.

Klik her for at hente brevet fra Robert Racz, formand i Dansk Planteværn, til Lasse Bolander, bestyrelsesformand i COOP Danmark, som PDF

Kontakt bestyrelsesformand i Dansk Planteværn, Robert Racz, for en kommentar på telefon: +45 32 66 08 82

 

Af Jakob Tilma

 

  Aktivstoffer tilladt i økologisk landbrug kan findes her: ’Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion 2017’.