Landmænd vil få Sjælland til at summe

Landmænd vil få Sjælland til at summe
#SjællandSummer er et nyt initiativ fra en gruppe landmænd, der vil få sjælland til at blomstre for at forbedre vilkårene for de trængte insekter i Danmark. Og så gør det ikke noget, at landskabet også bliver skønnere at færdes i for alle vi andre.

Der mangler blomster i Danmark, og bierne lider på grund af manglende arealer med blomsterplanter. Den udfordring vil en række sjællandske landmænd være med til at løse ved at så masser af blomster, så fredag den 3. maj står initiativet klar med frø og vejledning på henholdsvis Ryegaard ved Holbæk og Dalsagergaard ved Gadstrup.

For initiativtageren Ole Christiansen fra Gadstrup er det en helt naturlig ting, at de sjællandske landmænd viser ansvar og gør noget for insekterne, for det fører også meget andet godt med sig.

-Vi har en masse intensivt dyrkede arealer på Sjælland, og naturen skal også have plads. Med en lille indsats kan vi landmænd gøre noget rigtig godt, så jeg synes det var oplagt at følge op på initiativer som eksempelvis #BornholmBlomstrer, og så sige, at så må Sjælland jo summe og andre landsdele kan følge trop med deres egne initiativer, siger Ole Christiansen, der fredag klokken 15.00 udleverer frø til brug i projektet fra Dalsagergaard i Gadstrup, og mobiliseringen af deltagere i projektet sker via facebookgruppen ’Sjælland summer’.

Mere dyreliv i markerne
For et par uger siden henvendte nogle landmænd sig til foreningen Dansk Planteværn, der har mange års erfaring i brugen af naturstriber i landbrugslandet, og her hjalp man med at skabe den helt rigtige blomsterblanding til sjællandske forhold i samarbejde med frøfirmaet DSV.

Blandingen bærer navnet ’Sjælland summer’, og den vil den 3. maj blive udleveret til deltagere i projektet på to adresser på Sjælland samtidig med at de fremmødte vil få en grundig introduktion i såning og pleje af naturstriber samt viden om de vilde biers fødebehov og krav til levesteder.

Til de øvrige sjællandske landmænd og folk med lidt jord i overskud lyder det fra Ole, at man skal finde de skæve hjørner, gerne langs med en vej, så befolkningen kan se, at der rent faktisk gøres noget – og når folk kommer forbi blomsterne, så er der jo også noget smukt for øjet.

Den sjællandske landmand har igennem tre år arbejdet med blomstrende striber på sin jord på Dalsagergaard. Dels har blomsterne været benyttet som såkaldt MFO brak, og så har Ole i år krydret det med en stribe langs en offentlig vej og et par striber langs indkørslen de 300 meter op til gården, så der er noget smukt at se på.

-Vi vil gøre noget for det her krible krable – så der rent faktisk er noget mad til insekterne. Fordi, uden insekter, så har vi jo ikke rigtig noget flora, og vi har heller ikke noget fauna, lyder det fra Ole Christiansen, som de seneste år har oplevet en stor effekt af de blomstrende tiltag.

-Effekten har været, at vi har mange vilde insekter, der er mange flere blivende agerhøns og en stor bestand af fasaner og råvildt, der dagligt kommer og spiser af de her striber – året rundt. Andre der kommer og besøger gården, har også bidt mærke i, at der er kommet mere dyreliv i markerne, lyder det fra Ole Christiansen.

Frøene i #SjællandSummer vil blive sået i løbet af de første uger af maj, og det forventes at de første blomster står klar i løbet af juni måned. Blomsterblandingen er flerårig, så er vejret med deltagerne i projektet kan striberne nydes igen i 2020, hvilket kan komme insekterne til gode, da jordbearbejdningen kan være meget hård ved de insekter, der tager bolig i jorden nær blomsterstriberne.

Formålet med projektet #SjællandSummer:

Projektets formål er primært at styrke biodiversiteten på Sjælland og at få sjællænderne til at arbejde aktivt med at fremme biodiversiteten.

Det handler i høj grad om at skabe variation i det åbne land og styrke fødegrundlaget for insekter, herunder vilde bier og sommerfugle, der samtidig danner fødegrundlag for andre dyr og insekter.

#SjællandSummer vil skabe et samarbejde om at styrke naturen i det åbne land.

Projektet vil sammen med Dansk Planteværn lave erfaringsopsamling, vidensdeling og formidling af effekten af #SjællandSummer, og der laves en evaluering af opstarten på projektet til august.

Praktisk information om #SjællandSummer

Følg #SjællandSummer via facebooksiden ’Sjælland summer’

Er du interesseret i at høre mere om etablering af blomsterstriber, så holder projektet opstart for interesserede landmænd og andre den 3. maj. Det foregår på de to følgende adresser:

Munkholmvej 377, 4060 Kirke Såby fredag den 3. maj fra klokken 11.00 til 13.00

Dalsagervej 4, 4621 Gadstrup fra klokken 15.00 til 17.00.

Vil man deltage aktivt i Sjælland Summer og udså blomsterblandingen ’Sjælland summer’ fra DSV er prisen 110 kroner + moms pr. materialesamling.

I forbindelse med deltagelse i arrangementerne den 3. maj udleveres frø i poser á to kilo, hvilket rækker til såning af et område på 1.000 kvadratmeter.

Læs mere og tilmeld dig projektet på facebooksiden ’Sjælland summer’.
https://business.facebook.com/SjaellandSummer/

 

Af Jakob Tilma

 

  Følg #SjællandSummer på initiativets side 'Sjælland Summer' på Facebook