Biologiske plantebeskyttelsesmidler har Dansk Planteværns store fokus

Publiceret: 07.10.2022

Ryegaardmark

Interessen for biologisk plantebeskyttelse vinder frem. Flere af midlerne kan også benyttes i økologisk landbrug, og øger således udbyttet samtidig med, at de er mere skånsomme overfor miljøet. For to år siden nedsatte Dansk Planteværn et biologisk udvalg blandt vores medlemmer, for at udfordre barrierer og fremme tilgængeligheden af biologiske midler på det danske marked. Vi er desuden medlemmer af Plant Biologicals Network, hvor virksomheder og universiteter i Danmark og Sydsverige sammen fokuserer på bl.a. teknologi, lovgivning, effektivitet, etc. inden for biologisk plantebeskyttelse.

Vores medlemmer investerer betydeligt inden for forskning og udvikling af biologiske midler, herunder Syngenta, der samarbejder med Bioceres Crop Solutions om at bringe biologiske bejdsede frø på bl.a. det europæiske marked. FMC har opkøbt danske BioPhero, der producerer feromoner til bekæmpelse af skadedyr, Corteva har opkøbt spanske Symborg, der er ekspert i mikrobiologiske teknologier og UPL samarbejder med Oro Agri om at videreudvikle og distribuere planteværnsmidler baseret på appelsinolie. Disse eksempler er blot nogle af de mange nye initiativer, vores medlemmer har taget på området denne sommer. Bayer og BASF har biologiske produkter på markedet til flere afgrøder, som bliver anvendt i landbruget i dag.

På europæisk plan har medlemmerne af brancheforeningen CropLife Europe, som Dansk Planteværn er medlem af, samlet forpligtet sig til at investere over 25 mia. kr. inden 2030 i innovation indenfor biologiske plantebeskyttelse.