Bliv klædt på til dialog om pesticider

Publiceret: 14.01.2020

Marksprøjte med bom nede

Dansk Planteværn har i en spørgeskemaundersøgelse spurgt danske landmænd, hvor det kniber med argumenterne, når debatten om brugen af pesticider i landbruget kører i lokalsamfundet og på de sociale medier. På Plantekongressen 2020 følger foreningen op med argumenter, der kan hjælpe dialogen på vej.

På Plantekongressen 2020 vil Dansk Planteværn bidrage til at klæde landbruget bedre på til debatten om pesticider. Det sker når direktør i Dansk Planteværn Tanja Andersen og Agricultural Affairs Manager fra Bayer, Niels Bjerre, under sessionen ”Pesticider – bliv klædt på til dialog” prøver at give Plantekongressens deltagere gode argumenter med hjem til brug i den konstante debat om dansk landbrugs brug af pesticider.

I november måned spurgte Dansk Planteværn i en spørgeskemaundersøgelse, foretaget af analysebureauet Aspecto, 158 konventionelle landmænd, om de føler sig fagligt klædt på til debatten om landbrugets brug af pesticider, og svarene gav en klar indikation af, at landmændene mangler gode argumenter i pesticiddebatten. Dansk Planteværn følger nu op med en række tiltag, der skal klæde landmænd bedre på til dialog med resten af samfundet, og det arbejde ser Tanja Andersen frem til at præsentere under Plantekongressen 2020.

- Der er efterspørgsel efter de gode argumenter, når landmænd i forbindelse med deres arbejde og i fritiden bliver udfordret på deres brug af pesticider, og vi vil som branche gerne bistå med at gøre gode, saglige argumenter for brugen af pesticider let tilgængelige, lyder det fra Tanja Andersen.

Ud af 158 adspurgte landmænd svarede mere end 74 procent, at de var enten ’dårligt’ eller ’meget dårligt’ fagligt klædt på til debatten omkring pesticider og grundvand, så det er et af de områder, Dansk Planteværn vil fokusere på under Plantekongressen, hvor foreningen også er til stede med en stand. Men arbejdet med at klæde landbruget bedre på til debatten om pesticider stopper ikke her.

Moderne formidling til et moderne landbrug

Selvom de danske landbrug i vintermånederne er flittige til at besøge konferencer inden for alle grene af landbrugsbranchen i Danmark, så er det ikke her landmændene i Dansk Planteværns spørgeskemaundersøgelse foretrækker at få serveret nyttige argumenter til dialogen om pesticider.

Mere end 75 procent af deltagerne i Dansk Planteværns spørgeskemaundersøgelse foretrækker at få viden til brug i debatten om pesticider gennem korte videoer, imens kun godt 13 procent foretrækker oplysning via fysiske konferencer og møder. På den baggrund vil Dansk Planteværn på Plantekongressen præsentere videoer landbrugsfamilierne kan benytte i dialogen med resten af samfundet. Videoer, der er lette at dele på sociale medier, så man som landmand hurtigt kan give svar på tiltale, når debatten ruller.

- I Dansk Planteværn vil vi gerne bidrage til at gøre debatten om landbrugets brug af pesticider mere jordnær med brug af argumenter alle kan relatere til, og jeg håber, at vi som branche med dette tiltag, kan medvirke til at skabe en bedre dialog om og større forståelse for det moderne landbrugets brug af pesticider, siger Tanja Andersen.

Deltag i Session 72, Scenen, 15. januar Kl. 13.30: Pesticider – bliv klædt på til dialog

Se de første videoer, der skal medvirke til at klæde landmænd bedre på til dialog om pesticider herunder:

Følg tiltaget og del videoerne via Dansk Planteværns sociale mediekanaler på Facebook, Instagram og Twitter.